Avrupa Okul Müzik Eğitimi Birliği (EAS - European Association for Music in Schools) 2021 Haberleri

Avrupa Okul Müzik Eğitimi Birliği (EAS - European Association for Music in Schools) tarafından her yıl düzenlenen konferansın 28.’si bu sene Almanya’nın Freiburg şehrinde 24-27 Mart 2021 tarihleri arasında University of Education and University of Music, Freiburg ev sahipliğinde online olarak düzenlendi. “Music is what people do” temasının işlendiği ve toplamda 500 kişinin kayıt yaptırdığı bu konferansta sunumların yanı sıra interaktif etkinler, canlı konserler, jam session’lar, kahve molaları, okul ve şehir gezileri ve akşam yemeği de dahil olmak üzere yüz yüze bir konferans ortamını aratmayacak şekilde planlanmış etkinliklerin yer alması tüm katılımcılar tarafından övgüyle karşılandı.

Bu konferansın bir parçası olan ve Avrupa’nın farklı ülkelerinden seçilen öğretmen adaylarının katıldığı 18. EAS Öğrenci Forumu ise yine online olarak 23-25 Mart 2021 tarihleri arasında gerçekleşti. Öğretmen adaylarına müzik öğretimi ve müzik öğretmenliği konusundaki deneyimlerini ve görüşlerini paylaşma ve okullardaki müzik eğitimine yönelik konuları keşfetme ve tartışma fırsatı yaratmak amacıyla düzenlenen EAS Öğrenci Forumuna bu sene ülkemizi temsilen BUÜ Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim dalı 4. sınıf öğrencimiz Piraye POLAT seçildi. Geçen senelerde de kurumumuzdan bu etkinliğe katılan öğrencilerimiz olmuş ve ülkemizi/üniversitemizi gururla temsil etmişlerdi. Avrupa ülkelerinden bu çalışmaya katılan diğer 13 müzik öğretmen adayı gibi öğrencimiz Piraye POLAT da EAS Öğrenci Forumu için kendisini ve üniversitemizi tanıtan kısa bir video hazırladı. Bu videoya aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

https://drive.google.com/file/d/1fBzMvmOCTJP8ZygwRzrMLAHpuRak8qVT/view?usp=sharing .

Bu sene ayrıca 2021-2023 dönemi için çalışacak EAS Yönetim Kurulu üyeliği için de seçim yapıldı. Bu seçime katılan adaylar arasında BUÜ Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezen ÖZEKE’nin de yer alması ve iki yıllık çalışma dönemi için ikinci kez yeniden Yönetim Kuruluna seçilmesi üniversitemiz ve ülkemiz adına ikinci gurur yaşattı.

Türkiye’nin EAS Temsilciği ile ilgili bazı bilgileri aktarmak gerekirse, ülkemizin EAS’ın kurulduğu 1990 yılından itibaren Avrupa’da temsil edildiği söylenebilir. 1990-2003 yılları arasında EAS Türkiye olarak Prof. Dr. Ali UÇAN’ın ulusal koordinatörlüğüyle başlayan bu süreç, 2006-2017 tarihleri arasında Prof. Dr. Nesrin KALYONCU’nun koordinatörlüğü ile devam etmiştir. 2017 yılında da bu görevi Prof. Dr. Sezen ÖZEKE devralmıştır. Ülke koordinatörlüğüne bağlı olarak 2007 yılında Prof. Dr. Nesrin KALYONCU koordinatörlüğünde bölge temsilcilikleri kurulmuş ve halen devam eden bu uygulama ile ülkemiz farklı bölgelerinden temsilciler seçilmiştir. 1990’dan 2017’ye kadar olan süre zarfında bahsi geçen ulusal koordinatörler aynı zamanda EAS yönetim kurulu üyesi olarak da çalışmış ve hem ülkemiz müzik eğitimi alanındaki çalışmaları Avrupa’ya aktararak hem de Avrupa’daki gelişmeleri Türkiye’ye taşıyarak bir elçi görevi üstlenmişlerdir. Son olarak Mart 2021’de Almanya’nın Freiburg kentinde düzenlenen 28. Uluslararası EAS Konferansında 2021-23 tarihleri arasında görev yapacak Yönetim Kurulu üyeliği için yapılan seçimde Prof. Dr. Sezen ÖZEKE ikinci kez seçilerek ülkemizin Avrupa’daki temsilinde yerini alan Türk akademisyen olarak önceki yıllardan süregelen geleneği devam ettirmiştir. 2019-2020 döneminde yönetim kurulu üyesi olarak aynı zamanda Türkiye Ulusal Koordinatörü görevini de yürüten Prof. Dr. Sezen ÖZEKE, yönetim kurulundaki görevi sebebiyle bu görevi 2020 yılında EAS İç Anadolu Bölge Temsilcisi olarak çalışan Doç. Dr. Nurtuğ BARIŞERİ AHMETHAN’a devretmiştir. Şu an Avrupa Okul Müzik Eğitimcileri Birliği’nde resmi olarak biri yönetim kurulu üyesi ve diğeri de Türkiye Ulusal Koordinatörü olmak üzere görev yapan iki temsilcimiz bulunmaktadır. Bu gelişmeler tarihsel sıraya göre aşağıdaki şekilde listelenebilir:

EAS Türkiye Temsilcisi

Necmettin Erbakan Üniversitesi

2020-…

EAS Türkiye Ulusal Koordinatörü

Ayrıntılar için EAS web sayfası: https://eas-music.org/

Haber Tarihi : [06-Nis-2021]

Haber Görüntüleme : [1.623]