Genç Öğrenci Sempozyumu

EĞİTİM FAKÜLTESİNİN EV SAHİPLİĞİ YAPTIĞI GENÇ ÖĞRENCİ SEMPOZYUMU BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Ortaokul ve lise öğrencilerinde bilimsel farkındalık oluşturmanın ve onları bilimsel çalışma yapmaya teşvik etmenin amaçlandığı  “Genç Öğrenci Sempozyumu” 13-14 Mayıs tarihlerinde gerçekleşti. Eğitim Fakültesi’nin ev sahipliğini yaptığı bu sempozyum, düzenleme ve bilim kurullarında lise öğrencilerinin yer almasıyla Türkiye’de; ortaokul ve lise öğrencilerinin bildirilerini sunmasıyla ise Bursa’da bir ilki teşkil etmekte.

“Unutma bu sempozyumda uzman sensin!”

Düzenlenmesinde lise öğrencilerinin aktif görevler aldığı sempozyumun açılışı Prof. Dr. M. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muammer Demirel, Bursa Büyükşehir Başkan Vekili Şükrü Köse, Nilüfer Belediyesi Başkanı Mustafa Bozbey, üniversite öğretim üyeleri, lise ve ortaokul öğrencileri ile okulların temsilcilerinin de katılımıyla başladı.

ÇOCUKLARIMIZ NİTELİKLİ OLUP, ÜLKENİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYABİLMELİ

Açılış töreninde konuşan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, amaçlarının üniversiteyi besleyen lise öğrencileriyle birlikte olup, onların ihtiyaçlarını ve taleplerini karşılamak olduğunu söyledi. Rektör Prof. Dr. Ulcay “Siz gençlerin, çocuklarımızın eğitimlerini mutlaka doğru yönlendirmeliyiz. Avrupa’da Rusya’dan sonra ikinci en çok üniversite öğrencisi olan ülkeyiz. Türkiye’de 2 milyon 800 üniversite öğrenimi gören öğrenci var. Önemli olan bu öğrencilerin nitelikli ve ülkenin ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde yetiştirilmesi. Yoksa eğitimli diplomalı işsizler yetiştiririz” ifadesini kullandı.

BİLİM VE GENÇLİĞİ İSLAM DÜNYASINDA BİR ARAYA GETİRMELİYİZ

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muammer Demirel, özel eğitim kurumlarıyla yapılan toplantılar sonucunda lisedeki gençlere yönelik sempozyum yapma kararı aldıklarını belirterek “Bilim ve gençlik geleceğimizi belirleyecek temel iki kavram. Bilim, İslam dünyasında olması gereken yerde değil. Bilim ve gençliği İslam dünyasında bir araya getirebilirsek o zaman medeniyetimizi ayağa kaldırabiliriz. Çünkü bizim medeniyetimiz ‘oku’ kelimesiyle başlayan bir kitabın medeniyetidir” dedi.

ÖZGÜVEN VE ÖZ DEĞERLERE SAHİP GENÇLER YETİŞTİRMELİYİZ

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Şükrü Köse, ilim ve bilimin olduğu her sempozyumun ciddiye alınması gerektiğini vurgulayarak “Eğitimi hayatının merkezine alan, özgüven ve öz değerlere sahip gençler yetiştirmeliyiz” dedi.

SEMPOZYUMU’NDAN ÇIKAN VERİLER ÇOK İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ

Genç Öğrenci Sempozyumu’ndan çıkan verilerin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey “Gençler ne gibi eğitim almak istiyor, üniversite ve yerel yönetimlerden talepleri neler? Yaptığımız hizmetleri doğru buluyorlar mı?  Bunların çok iyi tahlil edilmesi lazım” dedi.

Çağrılı konuşmacı olarak, Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Cankurt’un bilimsel çalışmalarından bahsettiği konuşması öğrenciler tarafından büyük ilgi gördü. Sayın Cankurt, öğrencilerle nasıl patent alındığı, bilimsel buluşlar gibi konularda bilgilerini paylaştı.

7 oturumda 32 bildirinin sunulduğu sempozyumda, bildiri sunumlarının yanı sıra öğrencilerin talepleri doğrultusunda programa konan üniversitemizin tıp, mühendislik ve eğitim fakültelerinin tanıtımları da gerçekleştirilmiş oldu. İki gün süren sempozyum düzenleme ve bilim kurulu temsilcilerinin değerlendirmeleri ve katılımcıların önerilerini belirttikleri değerlendirme-kapanış panelinin ardından hatıra fotoğrafı çekilmesiyle ile son buldu.

Sempozyumda sunulan bildiri başlıkları şöyledir:

*Can Suyu (Funda Hatipoğlu, Duru Barışık)

*Evsel Organik Atıklar (Dila Şahin)

*Onun Adı: Posidonia oceanica (Zeynep Şimşek)

*Su Kalitesini Ölçmede Alternatif Bir Yöntem: Daphnia sp. (Eda Zehra Cin)

*Suyun pH’ı ve Çimlenme (Beyzanur Yalçın)

*Ahlak ile İnanç Arasındaki İlişki (Eralp Aydınlıalp)

*Lise Öğrencilerinin Aktif Yurttaş Olma Seviyelerinin İncelenmesi (Memiş Özdeş)

*Bursa’nın Yunanlılar Tarafından İşgalinin Günümüze Yansımaları (Huzeyfe Kocabaş, Bekir Torun)

*Ermeni Tehciri (Dilruba Ata, Müge Uras)

*Fatma Aliye Hanım ve Eserleri (Melis Pekmezci, Salih Emre Yelbey, Ali Poyraz Çoşkun)

*Atık Motor Yağını Kimler Temizler? (Ezgi Boz)