Bölüm Tanıtımı

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünün tarihi İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) Elektrik-Elektronik Fakültesi tarafından 1975 yılında kurulan Bursa Elektrik Fakültesi’ne kadar uzanmaktadır. Başlangıç yıllarında eğitim kurucu fakültenin desteği ile sürdürülmüştür. Elektrik Fakültesi 1982 yılında Yüksek Öğretim Kurumu tarafından Elektronik ve yeni kurulan Makine ve Tekstil Mühendisliği Bölümlerinden oluşan Mühendislik Fakültesi olarak yapılandırılmıştır. Bölüm ilk mezunlarını 4 yıllık lisans derecesinin tamamlanmasının ardından 1979 yılında vermiştir. Bölüm 2000 yılında gündüz öğretiminin yanı sıra aynı ders planını takip eden gece öğretimini de sunmaya başlamıştır.

Bölüm Elektrik-Elektronik Mühendisliği disiplinin 5 temel alanında eğitim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir: Devreler ve Sistemler, Elektromanyetik Alanlar ve Mikrodalga Tekniği, Elektronik, Haberleşme ve Elektrik Tesisleri.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği programının amacı ev aletlerinden en gelişmiş uydu alıcı-vericilerine, anahtarlama devrelerinden yapay sinir ağlarına, işaret işleme mikroçiplerine ve otomatik robotlara kadar uzanan geniş bir yelpazede yer alan uygulamalarda kullanılan elektronik cihaz ve sistemlerin tasarımı, geliştirilmesi ve üretiminde gereken bilimsel ve teknik altyapıyı ve araştırma yeteneğini öğrencilerine kazandırmaktır.

Kariyer İmkânları

Bölümümüz mezunları Alcatel, Teletaş, Vestel, Siemens, Netaş, Aselsan, Türk Telekom, TRT, Telsim, Turkcell, Fiat, Renault gibi dünya çapında firmalar ile elektronik ve telekomünikasyon endüstrilerinde faaliyet gösteren özel ve kamu kurumları tarafından işe alınmaktadır. Aynı zamanda mezunlarımızın bir kısmı lisansüstü programımıza kabul edilmektedir ve diğer pek çoğu İTÜ, Boğaziçi Üniversitesi gibi Türkiye’deki diğer üniversitelerin ve Amerika ve Avrupa’da tanınmış saygın üniversitelerin veya yüksek öğrenim kurumlarının lisansüstü programlarına devam etmektedir.

Bölüm Tesisleri

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Mühendislik Fakültesinin sekiz bölümünden biridir ve 5192 m2 kapalı alana sahiptir. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 13 araştırma ve öğrenci laboratuvarına, sekizi projeksiyon sistemi ile donatılmış toplam 10 dersliğe, 31 personel ofisine ve bir toplantı salonuna sahiptir.

Bölüm başkanının ve bölüm sekreterinin ofisi fakülte binasının 3. katında, bölüm öğretim üyelerinin ve araştırma görevlilerinin ofisleri ise binanın 3. ve 5. katlarındadır. 

20 kişi kapasiteli Bölüm toplantı odası binanın 3. katındadır ve seminerler, toplantılar, sunumlar ve lisansüstü tez sınavlarında kullanılmaktadır. Aynı zamanda, genel toplantılar ve seminerler için, fakültenin tüm bölümleri tarafından ortak olarak kullanılan 110 kişi kapasiteli Ahmet Rasim Büyüktür Toplantı Salonu da ana binada yer almaktadır.

Fakültedeki her öğretim üyesi araştırma ve öğretme kalitesini arttırmak maksadıyla üniversite yönetimi tarafından sağlanmış bilgisayarlı ve internet bağlantılı bir odaya sahiptir.

Teknik ve sosyal etkinlikler için üniversite öğrencileri tarafından organize edilen çeşitli topluluklar vardır. Üniversite ve fakülte yönetimi bazı projeleri desteklemektedir ve öğrenciler ulusal üniversite etkinliklerine kendi projeleri ile katılmaktadır. Öğrenciler fakülte toplantı odalarını topluluklarının toplantıları için kullanabilmektedir.

Ana binada tüm fakülte öğretim elemanları ve öğrencileri tarafından kullanılan bir fotokopi merkezi bulunmaktadır.

 

Öğretim Elemanları

Unvan Sayı
Prof. Dr. 5
Doç. Dr. 8
Dr. Öğr. Üyesi 5
Öğr. Gör. Dr. 6
Arş. Gör. Dr. 1
Arş. Gör. 8
TOPLAM 33

 

Öğrenci Sayıları (2022)

Lisans Örgün öğretim 1079
İkinci öğretim 623
Yüksek lisans  
Doktora  
TOPLAM  

 

2022 Taban-Tavan Puanları

  Taban puanı Tavan puanı Puan türü
Elektrik-Elektronik Mühendisliği 442,72416 476,14446 SAY
Elektrik-Elektronik Mühendisliği (İ.Ö.) 414,59849 442,2036 SAY

 

Anasayfaya Dön

İçerik Oluşturma Tarihi : [07-Eki-2019 20:35]

İçerik Son Değişiklik Tarihi : [06-Oca-2023 12:15]

İçerik Görüntüleme : [12.974]