BİTUAM Kalite Komisyonu “Çevre Bilimi ve Teknolojileri Birimi-Koku Laboratuvarı” için ISO 17025 Hazırlık Çalışmalarına Hız Kesmeden Devam Ediyor...
 BİTUAM Kalite Komisyonu “Çevre Bilimi ve Teknolojileri Birimi-Koku Laboratuvarı” için ISO 17025 Hazırlık Çalışmalarına Hız Kesmeden Devam Ediyor...

Dünya genelinde binlerce laboratuvarda milyonlarca deney, ölçüm ve incelemeler yapılmaktadır. Yapılan bu analizlerin ulusal ve uluslararası seviyelerde güvenilir ve karşılaştırılabilir olması için geçerli kılınmış metotların kullanılmalı ve etkili bir iç kalite kontrol ve kalite güvence sistemi uygulanmalıdır. Sonuçların doğru olarak yorumlanması için tüm ölçüm aşamalarını içeren belirsizlik değeri de belirli bir güvenirlik düzeyinde hesaba ayrıca dahil edilmelidir. 

TS EN ISO/IEC 17025 Standardı Deney-Kalibrasyon Laboratuvarlarının yeterliliği için genel şartları ve bir laboratuvarın teknik açıdan doğru ve güvenilir sonuçlar üretme kabiliyeti ile teknik yeterliliğini ele almaktadır. Dünya Ticaret Örgütü üye ülkelerin uygunluk değerlendirmesi işlemlerinin güvence altına alınması için teknik yeterlilikler ile şeffaflıklarının sağlanmasını istemektedir. Bu kapsamda bir laboratuvarın akreditasyonu TS EN ISO/IEC 17025:2017 standardına göre ülkemizde Türk Akreditasyon Kurumu (TURKAK) tarafından gerçekleştirilmektedir. TS EN ISO/IEC 17025 standardına göre akredite olan bir laboratuvarın, düzenlediği raporların uluslararası geçerliliği olmaktadır.

Bursa Uludağ Üniversitesi  bünyesinde sürdürülen TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi’ne entegrasyonu tamamlayan Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİTUAM), “TS EN 13725 Dinamik Oflaktometre ile Koku Derişiminin Tayini  [Baca Gazı/İmisyon (Çevre Havası)]” kapsamıyla TS EN ISO/IEC 17025’e göre akredite olmak üzere TÜRKAK’a başvurmuştur. Bu süreçte BİTUAM Birim Kalite Komisyonu çalışmalarını sürekli olarak devam ettirmektedir.

Millions of experiments, measurements and examinations are carried out in thousands of laboratories around the world. In order to obtain reliable and comparable analytical measurements at national and international levels, it is essential to use validated methods and implement an effective internal quality control and quality assurance system. Moreover, analytical results should be reported with expanded measurement uncertainty with a defined probability level. TS EN ISO/IEC 17025 Standard addresses the general conditions for the competence of test-calibration laboratories and the technical competence and ability of a laboratory to produce technically accurate and reliable results. The World Trade Organization requires member countries to ensure their technical competence and transparency to provide conformity assessment procedures. In this context, the accreditation of a laboratory is carried out by the Turkish Accreditation Agency (TURKAK) in our country based on TS EN ISO/IEC 17025:2017 standard. The reports issued by an accredited laboratory have international validity.

Science and Technology Application and Research Centre (BITUAM) completed its integration into TS EN ISO 9001 Quality Management System carried out within Bursa Uludağ University. Subsequently, BITUAM has submitted its application to TÜRKAK for laboratory accreditation for the scope of "TS EN 13725 Determination of Odour Concentration with Dynamic Olfactometer [Flue Gas/Immission (Ambient Air)]”. Within this framework, BITUAM continues its quality studies.

Prof. Dr. Ömer Utku ÇOPUR

Prof. Dr. Feza KARAER

Prof. Dr. N. Kamil SALİHOĞLU

Prof. Dr. Taner YONAR

Prof. Dr. Fatma ESEN

Prof. Dr. Güray SALİHOGLU

Prof. Dr. Arzu AKPINAR BAYİZİT

Doç. Dr. Perihan YOLCI ÖMEROĞLU

Doç. Dr. Senem KAMİLOĞLU BEŞTEPE

Öğr. Gör. Yasemin ÖZDEMİR

Ezgi KARABACAK

Simge ÇAĞLAR

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [27-Mar-2024]

Haber Görüntüleme : [213]