Fitopatoloji Araştırma Alanları

Mikoloji

Bitkilerde hastalık oluşturan fungusların fizyolojisi ve metabolizması alanında temel araştırmalar yapılmaktadır. Ayrıca savaşım metodlarının funguslar üzerinde oluşturduğu morfolojik ve metabolik değişimler araştırılmaktadır.

 

Bakteriyoloji

Bitki bakteri hastalıklarının tanılanması, biyolojik savaşımda kullanılan bakterilerin savaşım mekanizmaları üzerinde araştırmalar yapılmaktadır.

 

Hasat Sonu Hastalıkları

Meyve ve sebzeler hasat edildikten sonra tüketiciye ulaşıncaya kadar karşılaşılan çeşitli hastalıklar ve bunlarla kimyasallara alternatif savaşım yöntemleri üzerinde araştırmalar yapılmaktadır.

 

Hasat Sonu Teknolojileri

Hasat edilen sebze ve meyveleri daha uzun süre ve en az kayıpla muhafaza edebilmek için gerekli yeni teknolojiler üzerinde araştırmalar yapılmaktadır.

 

Güvenli Olarak Kabul Edilen Kimyasallar

Hasat öncesi ve hasat sonrası yapılan uygulamalar ile bitki hastalıklarının savaşımında kullanılabilen ve rezidü riski olmayan güvenli olarak kabul edilen kimyasal maddeler (GRAS) üzerinde araştırmalar yapılmaktadır.

 

Dezenfektanlar

Sebze ve meyvelerin üzerindeki veya bunların yıkandıkları sudaki mikrobiyal popülasyonu en aza indirerek ürünlerdeki çürümelerin önlenmesi ve güvenli gıdaların sunulması için çeşitli dezenfektanlar üzerinde araştırmalar yapılmaktadır.

 

Ozon Teknolojisi

Güvenli olarak kabul edilen kimyasallardan (GRAS) ozon gazının bitki hastalıklarına karşı etkisi araştırılmaktadır. Bu amaçla değişik uygulama metodları ve teknolojileri üzerinde çalışılmaktadır.

 

Biyolojik Savaş

Bitkilerde hastalıklarına karşı hasat öncesi ve sonrası biyolojik savaş ajanlarının (maya, fungus, bakteri) etkisi araştırmaktadır.

 

Alternatif Savaşım Yöntemleri

Bitki hastalıklarının engellenmesinde kimyasallara alternatif oluşturabilecek her türlü kültürel ve fiziksel savaşım metodları üzerinde araştırmalar yapılmaktadır.

 

Entegre Savaşım

Bitkilerde hastalıklarına karşı hasat öncesi ve sonrası dönemde bir veya birkaç savaşım yönteminin birlikte kullanılması üzerine araştırmalar yapılmaktadır.

 

Tahıl ve Baklagil Hastalıkları

Tahıl ve baklagillerde kalite ve verim kaybı oluşturan hastalık etmenlerine karşı savaşım yöntemleri üzerinde araştırmalar yapılmaktadır.

 

Zeytin Hastalıkları

Zeytinde kalite ve verim kaybı oluşturan hastalık etmenlerine karşı savaşım yöntemleri üzerinde araştırmalar yapılmaktadır.

 

Kültür Mantarı Hastalıkları

Kültür mantarında ve mantarın yetiştirildiği ortamda (kompost, torf) kalite ve verim kaybı oluşturan hastalık etmenlerine karşı savaşım yöntemleri üzerinde araştırmalar yapılmaktadır.

Anasayfaya Dön

İçerik Oluşturma Tarihi : [07-Eki-2019 20:35]

İçerik Son Değişiklik Tarihi : [18-Oca-2022 06:27]

İçerik Görüntüleme : [4.209]