6. Uluslararası Türkiye Mozaik Korpusu Mudanya Sempozyumu

12-15 Mayıs 2022 – Mudanya/Türkiye

Sempozyum Programı / Symposium Program

Sempozyum Bildiri Özetleri Kitabı / Symposium Abstract Booklet

12-15 Mayıs 2022 tarihleri arasında Mudanya’da düzenlenecek olan 6. Uluslararası Türkiye Mozaik Korpusu Sempozyumu’nu (AIEMA-Türkiye - 6) size duyurmaktan memnuniyet duyarız. İnanç ve Kültün Mozaik Sanatına Yansıması: Sanat, Koruma, Modern Yaklaşımlar” başlığı altında düzenlenecek olan toplantıya Mudanya Belediyesi ev sahipliği yapacaktır. Sempozyum Bursa Uludağ Üniversitesi tarafından, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve Mudanya Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenmektedir.

Mudanya, antik Myrleia / Apameia kentinin kenarına kurulmuş olan Bursa’nın en önemli kıyı yerleşimlerinden birisidir. Son yıllarda Ömerbey Mahallesi’nde yapılan sondaj kazılarında açığa çıkan villa mozaikleri ile dikkatleri üzerine çekmeye başlamıştır. Yeni keşfedilen bu mozaikleri yerinde incelemek ve dikkatleri antik kente çekmek amacıyla sempozyum yeri olarak Mudanya tercih edilmiştir. Mudanya, İstanbul’a deniz yolu ile sadece 1 saatlik mesafededir. Bu nedenle, sempozyumun bir günü İstanbul’da Ayasofya Camisi, Kariye Camii, Büyük Saray Mozaikleri gibi alanlarda bulunan mozaikleri ziyaret etmek için ayrılmıştır.

Bilindiği gibi mozaikler üzerinde bulunan desenler farklı dönemlerde, özellikle kült ve inancın etkisiyle değişiklikler gösterebilmekte, diğer bir ifade ile kullanılan motifler toplumun dini inancı ve siparişi veren kişinin dünya görüşüyle doğru orantılı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. İnançların, daha açık bir ifade ile hâkim dinin Hristiyanlık olmasından sonra, tercih edilen motiflerdeki farklılıkları belirgin hale getirmek sempozyumumuzun temel amacıdır.

Sempozyuma “Antik ve Ortaçağ Mozaik Araştırmaları, Mozaik Koruma Uygulamaları veya Öneriler ile Modern Mozaik Uygulamaları” başlıklı bildiriler kabul edilecektir. AIEMA – Türkiye, 6. Türkiye Mozaik Korpusu toplantısına katılmak isteyenleri, sunum yapacakları bölüm ile ilgili olarak bir özet göndermeye davet etmektedir. Sempozyumun ana teması, “İnanç ve Kültün Mozaik Sanatına Yansıması” olacaktır. Bu bağlamda mozaikler sanat özellikleri, modern teknolojilere göre koruma uygulama önerileri ile ele alınacaktır. Ayrıca modern yaklaşımlar alt başlığı ile de günümüz mozaik sanatçılarının inanç kavramını mozaik sanatına uygulamalarının tanıtılması amaçlanmaktadır.

Sempozyuma sunulacak bildiriler tam metin olarak 2022 yılı içerisinde merkezimiz tarafından her yıl düzenli olarak yayınlanan uluslararası Journal of Mosaic Research isimli dergide özel sayı / supplement olarak yayınlanacaktır.

Sempozyum Bilim Komitesi

Prof. Dr. Anne-Marie GUIMIER-SORBETS / Université Paris-Nanterre - Fransa

Prof. Dr. David PARRISH / Purdue University – A.B.D.

Prof. Michel E. FUCHS / IASA - UNIL - İsviçre

Dr. Patricia WITTS / ASPROM - Birleşik Krallık

Prof. Dr. Luz Neira Jiménez / Universidad Carlos III de Madrid - İspanya

Prof. Dr. Asnu Bilban YALÇIN / İstanbul Üniversitesi – Türkiye

Prof. Dr. Mehmet ÖNAL / Harran Üniversitesi– Türkiye

Prof. Dr. Birol CAN / Uşak Üniversitesi– Türkiye

Prof. Dr. Mustafa ŞAHİN / Bursa Uludağ Üniversitesi– Türkiye

Prof. Dr. Derya ŞAHİN / Bursa Uludağ Üniversitesi – Türkiye

Prof. Dr. Yaşar Selçuk ŞENER / Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi – Türkiye

Dr. Öğr. Üyesi Murat CURA / Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi – Türkiye

Dr. Thomas ROBY / Getty Conservation Institute – A.B.D.

Ermanno CARBONARA / EC2 Art Conservation – A.B.D.

Lilian BROCA - Kanada

Prof. Dr. Gazanfer BAYRAM / Macedonian Arts Academy – MANU- Makedonya

Paolo RACAGNI /Atelier Paolo Racagni – İtalya

Sempozyum Sekreteryası

Arş. Gör. A. Ali ALTIN

Arş. Gör. Nur Deniz ÜNSAL

Arş. Gör. Hazal ÇITAKOĞLU

Arş. Gör. Gonca GÜLSEFA

Arş. Gör. Serap ALA ÇELİK

Arş. Gör. Buğra KURU

Sempozyum için Katılımcı Rehberine buradan ulaşabilirsiniz.

Download the Symposium Participant Guide.

Haber Tarihi : [27-Nis-2022]

Haber Görüntüleme : [1.579]